VEO SÄHKÖISTÄÄ NORJAN SUURIMMAN TUULIVOIMAPUISTON

KAUPAN ARVO ON YLI NELJÄ MILJOONAA EUROA

Norjalainen Sarepta Energi AS on tilannut VEOlta Ytre Viknan tuulivoimapuiston sähköistyksen. Puistossa on tällä hetkellä 17 tuulivoimalaa, ja suunnitelmissa on rakentaa vielä 40 voimalaa lisää kesään 2016 mennessä. Lisärakentamisen myötä Ytre Vikna kasvaa Norjan suurimmaksi tuulivoimapuistoksi, jonka vuosittainen energiatuotanto on 580 GWh. Tuotanto vastaa puolta Trondheimin 170 000 asukkaan sähköntarpeesta. Lopullinen investointipäätös tehdään syksyllä.

VEO on aiemmin sähköistänyt yhden tuulivoimapuiston Norjassa, mutta pääasiassa yhtiö on työskennellyt maan vesivoima- ja sähköasemahankkeissa. Suomessa VEO kuuluu sekä tuulivoimapuistojen sähköistäjien että vesivoimalaitosten modernisoijien markkinajohtajiin.

”Olen hyvin tyytyväinen, että voimme näyttää VEOn tuulivoimaosaamista norjalaisilla markkinoilla, erityisesti kun kyseessä on näin suuri projekti”, sanoo Viktor Forss, VEOn toimitusjohtaja Norjassa. Forss katsoo tulevaisuuteen luottavaisesti, koska Norjaan on parhaillaan suunnitteilla useita tuulivoimapuistoja.

Ytre Viknan rakennuttaja Sarepta Energi valitsi VEOn useasta syystä:

”VEO toimii ratkaisukeskeisesti ja yhtiö osoitti suurta joustavuutta hankintaprosessin aikana. Koska myös hinta oli kilpailukykyinen, asia oli ratkaistu”, Trond Mellingsæter, Sarepta Energin hallintojohtaja kertoo.

VEO toimittaa Ytre Viknan tuulivoimapuiston sähköistyksen avaimet käteen -toimituksena. Yhtiö rakentaa alueelle sekä uuden sähköaseman että laajentaa vanhaa. Asemille tulee kolme 70 MVA -muuntajaa ja yksi kaasueristetty 132 kv:n kojeisto. Lisäksi kauppaan kuuluu täysi valvontalaitteisto ja 22 kV:n kojeistot, jotka valmistetaan VEOn Vaasan tehtaalla. Myös asennus ja käyttöönotto kuuluvat toimitukseen. Kaupan kokonaisarvo nousee reiluun neljään miljoonaan euroon.