OX2 rakentaa Vaalaan Suomen kolmanneksi suurimman tuulipuiston

Pohjoismainen uusiutuvan energian yhtiö OX2 ja ruotsalainen energiayhtiö Lundin Petroleum ovat allekirjoittaneet sopimuksen Vaalan Metsälamminkankaalle rakennettavasta 132 megawatin tuulipuistosta. Metsälamminkankaan 24 tuulivoimalan tuulipuistosta tulee Suomen kolmanneksi suurin, ja se rakennetaan markkinaehtoisesti ilman valtion tukea.

OX2 toteuttaa Metsälamminkankaan tuulipuiston avaimet käteen -periaatteella. Tuulipuisto on tarkoitus ottaa käyttöön joulukuussa 2021, jonka jälkeen OX2 vastaa tuulipuiston teknisestä ja taloudellisesta hallinnoinnista. Tuulipuiston vuosituotanto tulee olemaan noin 400 gigawattituntia, mikä vastaa yli 80 000 kotitalouden 5 000 kilowattitunnin keskimääräistä sähkönkulutusta.

”Rakennustyöt aloitetaan välittömästi tienrakennustöiden valmistelulla. Maanrakennustyöt valmistuvat vuoden 2020 aikana ja tuulivoimaloiden asennustyöt alkavat kesällä 2021”, kertoo OX2:n projektipäällikkö Eero Länsimäki.

”Metsälamminkankaan hankkeella on paikallisesti meille suuri taloudellinen merkitys. Olen iloinen, että uusiutuvan energian tuotanto ottaa suuren harppauksen eteenpäin ja että Vaalan kunta on mukana näinkin merkittävän tuulivoimahankkeen suunnittelussa”, sanoo Vaalan kunnanjohtaja Miira Raiskila.

OX2 hankki oikeudet Metsälamminkankaan tuulipuiston toteuttamiseen vuonna 2019, ja hanketta on sen jälkeen kehitetty rakennusvaiheeseen. Metsälamminkankaan alue tunnetaan hyvistä tuuliolosuhteistaan ja keskimääräiset tuulen nopeudet voimalakorkeudessa ovat yli seitsemän metriä sekunnissa.

”Olemme erittäin tyytyväisiä käynnistäessämme hankeyhteistyön OX2:n kanssa. Tavoittelemme öljyn- ja kaasuntuotannossa mahdollisimman kestävää tapaa toimia. Metsälamminkankaan tuulivoimalla ja Norjan vesivoimalla kompensoimme sähkönkulutuksemme Norjan öljyn- ja kaasuntuotantolaitoksissamme”, sanoo Lundin Petroleumin toimitusjohtaja Alex Schneiter.

“Tämä on kaikkien aikojen suurin hankkeemme Suomessa, josta on tullut Euroopan yksi nopeimmin kasvavista tuulivoimamarkkinoista. Tuulivoiman johtavana rakennuttajana olemme ylpeitä ilman valtion tukia toteutettavista hankkeistamme, joka tässäkin tapauksessa tuo merkittäviä lisätuloja kuntaan”, toteaa OX2:n maajohtaja Teemu Loikkanen.

OX2 rakentaa tällä hetkellä Suomeen seitsemää tuulipuistoa, joiden tuotantokapasiteetti on yhteensä 340 megawattia. OX2:lla on kaiken kaikkiaan rakenteilla tuulivoimaa 1,2 gigawattia.

Tietoja Metsälamminkankaan tuulipuistohankkeesta:
– 24 tuulivoimalaa, joiden kokonaiskorkeus on noin 220-230 metriä

– Arvioitu vuosituotanto on noin 400 gigawattituntia

– Arvioitu käyttöönottoajankohta on joulukuussa 2021

– Keskeiset alihankkijat: GE (turbiinitoimittaja), oululainen Suvic (infratyöt), Kajave (verkkoliityntä)

– Vuosittaiset kiinteistöverotuotot Vaalan kunnalle ovat noin 700 000 euroa, mikä on noin viisi prosenttia kunnan tuloista.