Westenergy jatkaa matkaa kohti hiilineutraalia energiantuotantoa

Westenergyn laitoksella rakenteilla oleva savukaasupesuri vie laitosta kohti yhä tehokkaampaa puhdistusjärjestelmää ja hiilineutraalimpaa energiantuotantoa. Projekti on edennyt aikataulussa ja vuorossa ovat projektin näyttävimmät vaiheet – päälaitteiden nostot. Nostot tulevat olemaan haastavia niin laitteiden korkeuden kuin painonkin takia. Westenergyllä toivotaankin, että nostot voidaan suorittaa heikkotuulisessa ja aurinkoisessa säässä.

Westenergyn laitoksen savukaasujen puhdistusteho on ollut jo tähän mennessä korkealla tasolla, jopa 99 %. Tämän hetkiseen tilanteeseen ei kuitenkaan tyydytä vaan yritys haluaa ottaa askeleen vielä pidemmälle! Westenergy haluaa kehittää savukaasujen puhdistusta ja varmistaa tehokkaan kaukolämmön tuotannon myös pitkälle tulevaisuuteen. Tämä kaikki onnistuu rakenteilla olevalla, uudella laitteistolla – savukaasupesurilla. Laitteiston avulla saadaan entistä paremmin talteen erityisesti happamia epäpuhtauksia kuten suolahappoa ja rikkiyhdisteitä. Projektia on valmisteltu vuodesta 2016 lähtien. Vuoden 2017 aikana myönnetty ympäristölupa ja toimittajien kilpailutus tämän jälkeen johtivat lopulta keväällä 2019 toimittajavalintaan. Hanketta toteuttamaan valittiin ruotsalainen Babcock & Wilcox Vølund Ab (B&W Vølund).

Projekti etenee aikataulussa ja seuraavaksi vuorossa ovat näyttävimmät ja näkyvimmät vaiheet – päälaitteiden nostot heinäkuun lopussa ja elokuun lopussa. Ensimmäisenä laitoksen sisälle nostetaan korkein osa laitteistoa eli 22 tonnin painoinen ja 20 metriä korkea pesuri. Molemmat nostot tehdään katon kautta. Tämä tarkoittaa, että pesuri täytyy nostaa ensin rakennuksen katon yli ja vielä koko pesurin korkeuden verran ylöspäin, jopa 65 metrin korkeuteen. Sen jälkeen pesuri lasketaan kuljetusalustalle, laitoksen 4. kerrokseen savukaasupuhdistustasolle, jossa se siirretään perustuksilleen. Painavin osa laitteistoa, 60 tonnin painoinen lauhdutin nostetaan myöhemmin elokuussa. Energiaa talteen ottava lauhdutin nostetaan suoraan perustuksiensa päälle, jotta painavaa laitteistoa ei tarvitse turhaan siirrellä.

Westenergyn tuotantopäällikkö Kai Alavillamo on ollut tiivisti mukana pesuriprojektissa sen aloittamisesta lähtien ja palaakin lomiltaan valvomaan nostotapahtumaa. ”Nämä nostot ovat poikkeuksellisia, koska ne tapahtuvat kaikkien rakenteiden ollessa valmiina. Ne tulevat olemaan myös vaativia nostoja, joihin tarvitaan iso nosturi niin laitteiden painon kuin korkeudenkin takia. Näin rannikolla varsinkin tuuliolosuhteet voivat olla haasteellisia ja nostoja voidaan joutua siirtämään, jos tuulta on liikaa. Toivommekin, että sää nostojen aikoihin olisi mahdollisimman heikkotuulinen ja aurinkoinen.”, kertoo Alavillamo.

Alavillamolla on projektitausta, joten hän on ollut myös hyvin mielissään päästessään tekemään töitä pesuriprojektin parissa: ” On aina mukava päästä tekemään tällaisia töitä, joissa aina näkee sekä oppii uutta. Tämä antaa mahdollisuuden nähdä näin suuren projektin kokonaisuutena, ensimmäisistä suunnittelukokouksista viimeisiin asennuksiin sekä käyttöönottoihin asti. Lisäksi yhteistyö toimittajan B&W Vølundin kanssa on sujunut todella hyvin koko projektin ajan.”