Energiateollisuus: sähkönkulutus tammikuussa kaikkien aikojen ennätykseen

Tammikuun pakkasjakson aikana Suomessa kulutettiin kuukausitasolla enemmän sähköä kuin koskaan aiemmin, ilmenee Energiateollisuus ry:n (ET) tuottamista tilastoista. Aiempi vuoden 2016 kulutusennätys rikkoutui kuukauden viimeisenä päivänä. Uusi ennätyslukema on 9335 gigawattituntia.

Tammikuu oli edellisiä vuosia kylmempi, ja lämpötilat myös vaihtelivat runsaasti. Isojen kasvukeskusten mittausasemilla keskilämpötila oli noin neljä astetta edellistä vuotta kylmempi.

Sähkönkulutusta nosti osaltaan hyvän taloussuhdanteen vauhdittaman teollisuuden sähkönkäyttö. Erityisesti kemianteollisuus ja metallinjalostus kasvattivat sähkönkulutustaan noin kolme prosenttia. Asuminen, maatalous, palvelut ja rakentaminen nostivat kulutustaan vastaavan määrän.  Parempi suhdannetilanne selittää sen, miksi kulutus ylitti nyt aiemman vuonna 2016 syntyneen ennätyksen.

Sähköntuonti nousi samalla lähelle aiempaa, vuoden 2016 syntynyttä ennätystä. Tuontisähkön osuus oli 25,8 %.

”Energiateollisuus on sitoutunut ilmastonmuutoksen torjuntaan, ja haluamme jatkaa tehokkaimpien ratkaisujen tiellä. Yhteiskunnan sähköistyminen on osa ratkaisua”, toteaa ET:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä. ”Samalla on kuitenkin tärkeää huolehtia sähkön tuotantoedellytyksistä ja varmistaa, että päästötöntä sähköenergiaa on riittävästi tarjolla myös silloin, kun olosuhteet haastavat kuluttamaan enemmän.”

Leskelän mukaan tarvitaan pitkäjänteistä energia- ja ilmastopolitiikkaa, joka takaa kaikkien päästöttömien energiamuotojen saatavuuden. ”Aurinko- ja tuulisähkön osuus kasvaa reippaasti tulevina vuosina. Tämä korostaa entisestään vesivoiman roolia säätövoimana, jolla voidaan tasata sekä tuotanto- että kulutuspiikkejä. Vesivoiman tuotantoedellytyksistä on pidettävä hyvää huolta”, Leskelä toteaa.