Taaleri Investoi Serbian suurimpaan tuulivoimahankkeeseen

1-1230897052p1Zv

Taaleri yhteistyöhön maailman suurimman uusiutuvan energian sijoittajan kanssa

Taaleri Investoi Serbian suurimpaan tuulivoimahankkeeseen

Taaleri ja Masdar ovat aloittaneet Serbian suurimman tuulipuiston rakentamisen. Investoinnin kokonaisarvo on noin 300 miljoonaa euroa. Cibuk 1 tuulipuisto on Taalerin ja Masdarin ensimmäinen yhteishanke. Masdar on yksi maailman johtavista uusiutuvan energian toimijoista ja myös hankkeen enemmistöomistaja.

Masdarin omistaja on Abu Dhabin valtiollinen sijoitusyhtiö, jonka sijoitusten kokonaisarvo on yli 125 miljardia dollaria. Masdar on investoinut noin 2,7 miljardia dollaria uusiutuvan energian hankkeisiin eri puolilla maailmaa. Tuotantokapasiteetista yksi gigawatti on jo rakennettu ja 700 megawattia on parhaillaan rakenteilla.

“Yhteistyö avaa Taalerin energialiiketoiminnalle globaalit mahdollisuudet uusiutuvan energian parissa. Kumppanina Taaleri tarjoaa osaamista uusiutuvan energian hankkeiden kehittämisessä, rakentamisessa ja kannattavassa operoinnissa. Serbian hanke on ensimmäinen kansainvälinen tuulivoimahankkeemme. Uskomme vahvasti saavamme sille jatkoa yhteistyömme avulla”, Taalerin energialiiketoiminnasta vastaava johtaja Kai Rintala sanoo.

Yhteistyöhön liittyen Taaleri on sopinut Cibuk Wind Holding -yhtiön kanssa Serbiaan rakenteilla olevan Cibuk 1 tuulipuiston vähemmistöosuuden ostosta. Tämä 158 megawatin tuulipuisto on Serbian suurin ja se koostuu 57 turbiinista, jotka on valmistanut General Electric. Valmistuttuaan tuulipuisto tuottaa 475 gigawattituntia sähköä vuodessa. Täydessä toimintavalmiudessa tuulipuiston arvioidaan olevan vuonna 2019. Hankkeen arvioidaan vähentävän hiilidioksidipäästöjä vuosittain noin 370 000 tonnia.

“Cibukin tuulivoimaprojektin korkea laatu ja sen projektitiimin ammattitaito ovat tehneet meihin positiivisen vaikutuksen alusta lähtien. Taaleri on Suomen toiseksi suurin tuulivoiman tuottaja. Meille on näin kertynyt runsaasti kokemusta useiden tuulipuistojen rakennuttamisesta ja operoinnista. Pyrimme omalta osaltamme tuomaan kaiken meille kertyneen osaamisen Cibukin tuulivoimahankkeen hyödyksi”, Kai Rintala toteaa.

Sijoitus toteutetaan Taaleri Aurinkotuuli -rahaston sekä Suomen valtion enemmistöomistaman kehitysrahoitusyhtiö Finnfundin yhteissijoituksena. Taaleri Aurinkotuuli -rahaston sijoittajat ovat suomalaisia eläkeyhtiöitä, instituutioita ja yksityishenkilöitä. Kaupan arvioidaan toteutuvan vuoden 2017 loppuun mennessä. Taaleri Aurinkotuuli -rahasto ja Finnfund saavat kaupassa yhteensä 30 prosentin omistusosuuden Cibukin projektiyhtiöstä.

“Investointi tähän hankkeeseen tukee strategista tavoitettamme sijoittaa uusiutuvaan energiaan ja vähentää kasvihuonekaasupäästöjä. Yhdessä Taaleri Aurinkotuuli -rahaston kanssa edistämme yhtä Serbian ensimmäisistä tuulivoimahankkeista, ja olemme mielellämme mukana suomalaisen Taalerin laajenemisessa kansainvälisille uusiutuvan energian markkinoille”, Finnfundin toimitusjohtaja Jaakko Kangasniemisanoo.