Pian avattavan kauppakeskus Sepän katolle Keski-Suomen suurin aurinkovoimala

© Tietoa Finland Oy

© Tietoa Finland Oy

Pian avattavassa kauppakeskus Sepässä Jyväskylässä on ympäristö- ja energiatehokkuus huomioitu monella eri tavalla. Kauppakeskuksen katolle on tulossa Keski-Suomen suurin aurinkovoimala.

Sepän tavoitteena on kansainvälinen platinatason LEED®-ympäristösertifikaatti (Leadership in Energy and Enviromental Design), jossa arvioidaan rakennushankkeen sekä tilojen ympäristökuormitusta kauppakeskuksen aloittaessa toimintansa.

Keski-Suomen suurimman aurinkovoimalan asentaminen kauppakeskuksen katolle on pian loppusuoralla. Aurinkovoimalan asentaminen kestää kokonaisuudessaan kuusi viikkoa ja paneeleita asennetaan yhteensä noin 1 600 kappaletta. Aurinkovoimala peittää Sepän katolla noin 6 000 neliön alan, mikä tekee siitä Keski-Suomen suurimman, mutta myös valtakunnallisella tasolla suuren aurinkovoimalan.

Paneeleiden kuljettamiseen tarvitaan seitsemän rekka-autoa. Toimituksen ja asentamisen hoitaa Jyväskylän Energian Hohka.

Aurinkosähkö on yksi ympäristölle vähiten kuormitusta aiheuttavista energiantuottomuodoista. LEED-sertifikaatin kriteereissä huomioidaan paitsi uusiutuvan energian käyttö, myös muun muassa energiankulutuksen ja hiilidioksidipäästöjen vähentäminen ylipäätään, vedenkulutus, sisäilman laatu sekä kohteen sijainti. Kauppakeskus Sepän suunnittelussa rakennukseen on valittu vettä säästäviä vesikalusteita sekä ihmismäärän ja lämpötilan mukaan säätyvä ilmanvaihto.

Kiinteistön jäähdytykseen, ilmanvaihtoon ja valaistukseen käytettävä sähkö saadaan osittain aurinkovoimalasta. Näiden lisäksi paneelien tuottamaa sähköä hyödynnetään jopa 18 sähköauton latauspaikkaan. Auringonvaloa käytetään kauppakeskuksessa myös toisella tavalla: Sepässä hyödynnetään mahdollisimman paljon luonnonvaloa, mikä vähentää sähköisen valaistuksen tarvetta.

Kauppakeskus Seppä avataan yleisölle 26.10.2017 klo 8:00.