:KATSO VIDEO: IKEA Suomi omistaa nyt oman tuulipuiston ja tuottaa uusiutuvaa energiaa vähintään oman kulutuksensa verran

ikea-ajoksen-tuulipuisto-kuva2

IKEA Suomi tuottaa nyt vähintään yhtä paljon uusiutuvaa energiaa kuin kuluttaa kaikissa toiminnoissaan. Kemin Ajoksen uudistettu tuulipuisto pyörii jo täydellä teholla.

Kemin Ajoksen tuulipuisto on siirtynyt IKEA Oy:n omistukseen. IKEA Suomen rahoittama tuulipuiston uudistus- ja laajennusprojekti on valmistunut ja puiston 13 turbiinia tahkoavat nyt tuulesta energiaa. IKEA Suomi on jo pitkään käyttänyt toiminnoissaan ainoastaan uusiutuvaa energiaa, mutta nyt myös tuottaa sitä vähintään oman kulutuksensa verran.

– Kemin Ajoksen tuulipuiston uudistaminen ja laajentaminen on ollut meille tärkeä projekti ja konkreettinen askel, jolla saavutimme energiaomavaraisuuden, eli tuotamme uusiutuvaa energiaa vähintään yhtä paljon kuin kulutamme. Suomi on ollut useana vuonna energiatehokkain IKEA-maa ja oma tuulipuisto on konkreettinen esimerkki sitoutumisestamme uusiutuvaan energiaan, kertoo IKEA Suomen vastuullisuuspäällikkö Tiina Suvanto.

Tuulipuiston 13 tehokasta tuuliturbiinia tuottavat uusiutuvaa energiaa vuosittain noin 160 GWh:n verran, mikä vastaa yhden pienen kaupungin energiankulutusta. Tämä on yli kaksinkertainen määrä vanhaan Ajoksen tuulipuistoon verrattuna.

Hyvällä tuulella kohti parempaa ja kestävämpää arkea

IKEA-konsernilla on maailmanlaajuinen tavoite tulla vuoteen 2020 mennessä energiaomavaraiseksi, eli tuottaa enemmän uusiutuvaa energiaa kuin mitä se kuluttaa kaikissa toiminnoissaan.

– IKEA-toiminnan perusajatus on luoda parempi arki meille tavallisille ihmisille. IKEA haluaa tehdä kestäviä tekoja hyvällä energialla ja ottaa osaa paremman tulevaisuuden rakentamiseen. Omaan tuulivoimatuotantoon sijoittaminen on yksi konkreettinen teko planeettamme puolesta, toteaa Suvanto.

Joka IKEA-maassa punnitaan paikallisesti parhaita tapoja toimia mahdollisimman energiatehokkaasti ja etsiä monipuoliset ratkaisut uusiutuvan energian lisäämiseen tuotantomuodosta riippumatta. Suomessa tuuliturbiinit ja maalämmön käyttö ovat osoittautuneet tehokkaimmiksi tavoiksi tuottaa omaa uusiutuvaa energiaa ja näin säästää luontoa.

– Kiinnitämme jatkuvasti huomiota siihen, että kulutamme IKEA-tavarataloissa mahdollisimman vähän energiaa. Olemme pudottaneet energiankulutustamme 42 % neliötä kohden viimeisen viiden vuoden aikana, Suvanto havainnollistaa.

Kestäviä tekoja hyvällä energialla

  • IKEA Suomi omistaa Kemin Ajoksessa sijaitsevan tuulipuiston. Kymmenen maalle ja keinosaarille rakennettua turbiinia on korvattu tehokkaimmilla laitteilla, ja lisäksi maalle rakennettiin kolme uutta turbiinia. Turbiinit tuottavat uusiutuvaa energiaa 160 GWh:n verran, mikä vastaa 32 000 kotitalouden kulutusta.
  • IKEA-konsernilla on tällä hetkellä ympäri maailmaa yhteensä 415 toiminnassa tai rakenteilla olevaa tuulivoimaturbiinia sekä 730 000 IKEA-rakennusten päälle asennettua aurinkopaneelia.
  • IKEA-konserni on ilmoittanut vuonna 2015 investoivansa 600 miljoonaa euroa ilmastonmuutoksen torjumiseen edellisten investointien lisäksi. Ajoksen puisto on osa tätä sitoumusta.
  • IKEA Suomi on käyttänyt jo pitkään kaikissa toiminnoissaan vain uusiutuvaa energiaa.
  • Ajoksen tuulipuiston korjaustyöt aloitettiin vuonna 2016 ja ne saatiin valmiiksi aikataulussa. Tavoitteena oli siirtää puisto IKEA Suomen omistukseen vuoden 2017 loppuun mennessä.