Kauppakeskus Sepän katolle rakennetaan yksi maan suurimmista aurinkovoimaloista

2563-170223_Innovarch_Seppa_Maantasokuva_koillisesta_c024_sRGB

Jyväskylän Energian Hohka toimittaa LähiTapiolan omistamaan kauppakeskus Seppään yhden maan suurimmista aurinkovoimaloista.

LähiTapiola Kiinteistövarainhoidon rakennuttama kauppakeskus Seppä aukeaa Jyväskylän Seppälään lokakuussa 2017. Hankkeen kokonaisinvestointi on noin 70 miljoonaa euroa.

– Olemme Hohkassa iloisia ja ylpeitä siitä, että LähiTapiola luottaa meihin ja pääsemme antamaan panoksemme tämän kokoluokan hankkeeseen vahvan valtakunnallisen toimijan kumppanina. Aurinkovoimala on Keski-Suomen suurin ja kuuluu myös valtakunnan suurimpiin. Yksin paneeleita paikalle kuljettamaan tarvitaan seitsemän rekka-autoa, kertoo Hohkan asiakkuus- ja tuotehallintapäällikkö Ahti Weijo.

Aurinkovoimala on mitoitettu mahdollisimman suureksi siten, että kaikki sen tuottama sähkö voidaan kuluttaa kiinteistössä. Huipputeholtaan 400 kilowatin aurinkovoimala on noin 100 kertaa suurempi kuin keskimääräinen omakotitalon aurinkosähköjärjestelmä. Paneelien yhteenlaskettu pinta-ala on 2500 neliötä. Voimala koostuu noin 1500 aurinkopaneelista, jotka toimittaa ja asentaa keuruulainen Solartukku Oy.

– LähiTapiolalle yhteistyö Jyväskylän Energian kanssa merkitsee hienoa mahdollisuutta olla mukana merkittävässä paikallisessa hankkeessa. LähiTapiola ja kauppakeskus Seppä haluavat olla edelläkävijöinä ottamassa käyttöön uusiutuvia energialähteitä. Seppä tulee tuottamaan kiinteistön jäähdytykseen, ilmanvaihtoon ja valaistukseen tarvittavan sähkön aurinkokennoilla ja aurinkovoimalla tuotetulla energialla asiakkaamme voivat ladata mm. sähköautojaan, joille on tulossa parkkialueet ja latauspistokkeet Sepän parkkihalliin, kauppakeskuspäällikkö Suvi Saarinen Sepästä kertoo.

Ekologisuus on yksi Sepän tärkeimmistä arvoista: kauppakeskus haluaa olla mukana rakentamassa Keski-Suomen kestävää kehitystä muun muassa kestävillä energiaratkaisuilla ja materiaalivalinnoilla. Saarisen mukaan Sepästä valmistuu Keski-Suomen modernein ja valoisin kauppakeskus. Pinta-alaltaan neljää jalkapallokentällistä vastaavaan Seppään tulee noin 60 erikoisliikettä ja viihtyisä ravintolakatu, jonne voi pysähtyä ostosten lomassa rentoutumaan ja virkistäytymään.

Sepän liikekeskus saa aurinkosähkön kokonaispalveluna avaimet käteen koko 15-vuotisen sopimuskauden ajan. Aurinkovoimalan investoinnin toteuttaa Hohka, joka toimittaa kaiken järjestelmän tuottaman sähkön suoraan liikekeskuksen omaan käyttöön.

Kauppakeskus Seppä on Hohkan ensimmäinen megawattiperusteisesti hinnoiteltu aurinkosähkön palvelusopimus. Aiempien Hohkan aurinkosähköratkaisuiden veloitus perustuu kuukausimaksuun.

Tekes on myöntänyt hankkeelle energiatukea.