Nord Stream 2:n putkien betonipinnoitus alkaa Kotkassa

image001

Kuva: Yli 35 000 putkea odottaa betonipinnoitusta Wascon varastoalueella Kotkassa (© Nord Stream 2 / Wolfram Scheible)

  • Betonipinnoitus- ja logistiikkatoiminnot työllistävät tuotannon huippukautena noin 300 henkilöä Kotkassa
  • Betonipinnoitus lisää putkilinjan vakautta meren pohjassa
  • Kotka on jälleen avainroolissa hankkeessa

Nord Stream 2 AG:n betonipinnoitus-, varastointi- ja logistiikkakumppani Wasco on aloittanut Itämeren poikki suunnitellun maakaasuputkilinjan putkien betonipinnoituksen Kotkassa. Wasco pinnoittaa HaminaKotkan satamassa sijaitsevassa tehtaassaan lähes puolet koko hankkeessa tarvittavista 200 000 putkesta.  

Nord Stream 2 -hankkeeseen liittyvät Wascon betonipinnoitus- ja logistiikkatoiminnot tuovat alueelle lisää työpaikkoja ja liiketoimintaa hankkeen aikana. Wasco on jo palkannut 195 henkilöä pinnoitustehtaalleen, ja se tulee työllistämään tuotannon huippukautena suoraan noin 300 henkilöä. Lisäksi se työllistää välillisesti noin sata henkilöä muiden muassa tehtaan ylläpito-, varastointi- ja satamatoiminnoissa. Nord Stream 2 -hankkeen putkien pinnoitus jatkuu arviolta vuoden 2018 loppuun asti.

Kotkalla on tärkeä rooli Nord Stream 2 -hankkeen haasteellisessa logistiikassa. Tähän mennessä teräsputkitehtailta on toimitettu Wascon varastoalueelle noin 35 000 putkea. Kun putket on betonipinnoitettu, osa niistä varastoidaan Wascon varastoalueella Kotkassa ja osa kuljetetaan meritse välivarastoitavaksi Hangon Koverhariin. Rakentamisen aikana putket kuljetetaan oikea-aikaisesti putkenlaskualuksille.

Betonipinnoitus lisää putkilinjan vakautta, sillä yksittäisen 12-metrisen, halkaisijaltaan 48-tuumaisen putken paino tuplaantuu 24 tonniin betonipinnoituksen jälkeen. Betonipinnoitus myös suojelee putkia ulkoisilta vahingoilta niitä varastoitaessa, kuljetusten aikana sekä mereen laskussa.

Nord Stream 2 AG on tehnyt kaikki merkittävät hankintasopimukset, ja betonipinnoituksen alkaminen Kotkassa on jälleen yksi virstanpylväs hankkeessa.

Nord Stream 2 on Itämeren poikki suunniteltu putkilinja, joka tulee kuljettamaan maakaasua yli 1 200 kilometrin matkan maailman suurimmista kaasuesiintymistä Venäjältä suoraa reittiä pitkin kuluttajille Eurooppaan. Nord Stream 2 seuraa pitkälti olemassa olevaa Nord Streamia ja on teknologialtaan vastaava. Euroopan kotimaisen kaasun tuotannon ennustetaan puolittuvan seuraavan 20 vuoden aikana. Nord Stream 2:n kaksoisputkijärjestelmä auttaa Eurooppaa saavuttamaan sen kaasun tuontitarpeet. Sillä on kapasiteetti kuljettaa 55 miljardia kuutiometriä maakaasua vuodessa, joka vastaa 26 miljoonan eurooppalaisen kotitalouden energiatarpeisiin. Turvallinen ja matalapäästöinen maakaasun toimitusreitti tukee myös Euroopan tavoitetta saavuttaa ympäristöystävällinen energiavalikoima, kun kaasu korvaa hiilen sähkötuotannossa sekä toimii varavoimana ajoittain saatavilla oleville uusiutuville energiamuodoille, kuten tuuli- ja aurinkovoimalle. www.nord-stream2.com

Wasco Energy on johtava energia-alan konserni, joka toimii kansainvälisillä markkinoilla. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Malesiassa ja sillä on laaja toimintaverkosto 15 kohteessa ympäri maailmaa. Wasco tarjoaa luotettavia ja kilpailukykyisiä tuotteita, palveluja ja ratkaisuja öljy- ja kaasualan toimijoille maailmanlaajuisesti. Wasco Energy -yhtiöllä on mittava kokemus suurten energiahankkeiden toteutuksesta keskeisillä markkinoilla, ja se jatkaa portfolionsa laajentamista. tarjoamalla tuotteita ja palveluja muun muassa putki- ja insinööripalvelujen, öljyn ja kaasun etsintä- ja tuotantopalvelujen sekä kenttäpalvelujen alalla. www.wascoenergy.com