Ramboll osti kaksi tuulivoimaan erikoistunutta konsultointiyritystä

ac186391f421d0bd_800x800ar

Ramboll-konserni on vahvistanut asemiaan kasvavilla tuulivoimamarkkinoilla hankkimalla omistukseensa saksalaiset yritykset BBB Umwelttechnik GmbH:n ja CUBE Engineering GmbH:n. Yrityskauppojen tuomien 85 lisätyöntekijän myötä yhtiö tarjoaa tuulivoimaan liittyviä konsultointipalveluja maailmanlaajuisesti jo lähes 350 asiantuntijan voimin.

BBB ja CUBE ovat vahvoja toimijoita maatuulivoima-alalla. Yli 20 vuotta toimineet yritykset ovat kumpikin olleet kehittämässä maatuulivoimaa pilotti- ja demohankkeista kaupallisen mittakaavan toiminnaksi.

― Tuulienergiaa on kaikkialla maailmassa, ja sen käyttäminen on kustannustehokasta. Tuulivoimalle odotetaan siksi kaksinumeroista prosentuaalista kasvua seuraavien viiden vuoden aikana, sanoo Rambollin Energia-toimialan toimitusjohtaja Thomas Rand ja jatkaa: ― BBB:n ja CUBE:n hankinnan myötä Rambollista tulee maatuulivoiman “One Stop Shop”, eli pystymme tarjoamaan kokonaisvaltaiset palvelut läpi arvoketjun ja toteuttamaan mittaviakin tuulivoimahankkeita.

― Nyt tehdyt yritysostot tukevat ja syventävät Rambollin osaamista myös Suomessa ja täydentävät yhtiön kotimaista tarjontaa tuulimittauksilla ja –mallinnuksilla. BBB:n asiantuntijat ovat meille jo entuudestaan tuttuja yhteisistä Due Diligence –projekteista, ja yhteistyö CUBE:n kokeneiden tekijöiden kanssa on sekin saatu jo liikkeelle, kertoo Rambollin tuulivoimaliiketoimintaa Suomessa koordinoiva Veli-Pekka Alkula .

Tuulivoimapuiston käytön aikaista asiantuntemusta tarvitaan Suomessa yhä enemmän tuulivoimakapasiteetin kasvaessa. Nyt tehdyt yrityskaupat tuovat entistä kattavamman kansainvälisen kokemuksen hyödynnettäväksi muun muassa tuulivoiman Asset Management –palveluissa.

Ramboll on suunnitellut yli 65 prosenttia maailman merituulivoimaloiden perustuksista ja on jo nyt maailman johtava merituulivoimakonsultoinnin yritys. BBB:llä ja CUBElla on yhteensä 85 työntekijää ja viisi toimipaikkaa Saksassa ja lisäksi toimipiste Brasiliassa. Uusien vahvistusten myötä Ramboll pystyy tarjoamaan meri- ja maatuulivoimaan liittyviä konsultointipalveluja maailmanlaajuisesti jo lähes 350 asiantuntijan voimin. Tuulivoimaprojekteihin osallistuu lisäksi lukuisa joukko esimerkiksi ympäristön, infrasuunnittelun ja rakennuttamisen asiantuntijoita.

Ala keskittyy isoille toimijoille

Maatuulivoimamarkkinoista on tulossa Euroopassa isojen kansainvälisten yritysten pelikenttä, ja hankkeissa rakennuttajina ovat yhä useammin pienten toimijoiden sijaan energialaitokset ja sijoittajat. Samaa keskittymiskehitystä on tapahtunut konsultointipuolella, jolla on viime aikoina toteutettu useita fuusioita.

CUBE-hankinnalla Ramboll vahvistaa uusiutuvaan energiaan liittyviä konsultointipalvelujaan muidenkin kuin tuulivoiman osalta, sillä CUBEn palveluvalikoimaan kuuluvat myös älykkäät energiaratkaisut sekä keskisuuret ja suuret aurinkovoimalat.