IKEA Suomi aikoo tuottaa omaa tuulivoimaa Suomessa

kemi-ajos-tuulivoimapuisto_vaaka_2

Kuvaaja Matti Immonen

Kunnostus- ja laajennustöiden jälkeen Kemissä sijaitsevan tuulivoimapuiston tuotanto kaksinkertaistuu

Tuulivoimapuistoinvestoinnin myötä IKEA Suomi tuottaa enemmän energiaa kuin kuluttaa kaikissa Suomen toiminnoissaan. Tavoitteena on, että IKEA Suomen oma tuulivoimatuotanto alkaa vuonna 2017, kun kunnostustyöt valmistuvat ja tuulipuisto siirtyy IKEA Suomen omistukseen.

– Investoimme uusiutuvan energian tuotantoon, koska haluamme pitää huolta ympäristöstämme. Tulemme tuottamaan tuulivoimalla uusiutuvaa energiaa vähintään yhtä paljon kuin kaikki tavaratalomme ja muut toimintomme kuluttavat Suomessa. Tämä on osa kestävän kehityksen strategiaamme. Haluamme olla maailmanlaajuisesti energiaomavarainen vuoden 2020 loppuun mennessä, kertoo IKEA Suomen maajohtajaLars Midttun.

IKEA Suomen rahoittaman uudistushankkeen valmistuttua tuulivoimaa tuotetaan Kemin Ajoksen tuulipuistossa arviolta noin 160 GWh vuodessa. Tuotantomäärä kaksinkertaistuu entisestä, ja se vastaa noin 32 000 suomalaisen kotitalouden energiantarvetta vuodessa. Vastaavan määrän tuottaminen hiilellä aiheuttaisi 126 400 tonnin hiilidioksidipäästöt. Tämä vastaa noin 39 000 auton päästöjä.

– Sitoutuminen omaan tuulivoimatuotantoon on yksi esimerkki konkreettisesta teosta ympäristön hyväksi ja halustamme tehdä osuutemme ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Kiinnitämme jatkuvasti huomiota myös siihen, että kulutamme IKEA-tavarataloissa mahdollisimman vähän energiaa, ja Suomi onkin useana vuonna ollut maailman energiatehokkain IKEA-maa, Midttun jatkaa.

IKEA-konserni on investoinut uusiutuvaan energiaan 1,5 miljardia euroa vuodesta 2009. IKEA on kertonut investoivansa tämän lisäksi 600 miljoonaa euroa oman uusiutuvan energian tuotantoon, eli tuulivoimaan ja aurinkoenergiaan, vuoteen 2020 mennessä. Vuonna 2015 IKEA tuotti itse uusiutuvaa energiaa 2 412 GWh, joka vastaa 53,4 prosenttia IKEA-toimintojen energiankulutuksesta. IKEA-konsernin tavoitteena on olla täysin energiaomavarainen vuoden 2020 loppuun mennessä.

IKEA-konsernin kumppani OX2 aloittaa nyt rakennustyöt Ajoksen tuulivoimapuistossa, joka sijaitsee noin 10 kilometrin päässä Kemin keskustasta. Ajoksessa on tällä hetkellä kymmenen tuuliturbiinia, jotka on rakennettu keinosaarten päälle merelle ja maalle lähelle rantaviivaa. Kaikki olemassa olevat turbiinit tullaan purkamaan ja korvaamaan uusilla, moderneilla sekä tehokkaammilla laitteilla. Lisäksi Ajokseen rakennetaan kolme täysin uutta tuuliturbiinia, jotka sijoitetaan maalle. Kun laajennus- ja rakennustyöt valmistuvat vuonna 2017, tuulipuisto siirtyy IKEA Suomen omistukseen.

IKEA-konsernilla on tällä hetkellä ympäri maailmaa yhteensä 327 toiminnassa tai rakenteilla olevaa tuulivoimaturbiinia sekä 700 000 IKEA-rakennusten päälle asennettua aurinkopaneelia.

IKEA-konsernin kestävän kehityksen raportti:
http://www.ikea.com/ms/fi_FI/pdf/yearly_summary/Sustainability_Report_FY15.pdf