LUT kouluttaa energiaosaajia Saudi-Arabiaan

saudisopimus-1-edit

LUT:n hallituksen puheenjohtaja Tuomo Rönkkö (vasemmalla) ja LUT:n koulutus- ja kehittämiskeskuksen johtaja Markku Ikävalko (oikealla). Kuva Janne Hokkanen, LUT.

Lappeenrannan teknillinen yliopisto (Lappeenranta University of Technology, LUT) käynnistää koulutusvientiyhteistyön Saudi-Arabian kanssa. LUT ryhtyy kouluttamaan saudiarabialaisia opiskelijoita ydinturvallisuusosaajiksi.

Kyseessä on niin sanottu onshore-koulutusvienti, eli koulutus tapahtuu vientimaassa. Tulevan lainmuutoksen myötä suomalaiset yliopistot voivat asettaa lukukausimaksut ETA-alueen ulkopuolelta tuleville opiskelijoille.

LUT ottaa vuosittain Suomessa tuotettuihin lukukausimaksullisiin tekniikan maisteritutkinto-ohjelmiin, erityisesti ydintekniikan koulutusohjelmaan, 20 saudiarabialaista opiskelijaa. Koulutus alkaa syksyllä 2016.

LUT:lla on Suomen ainut ydintekniikkaan ja ydinturvallisuuteen keskittyvä maisteriohjelma, ja saudiarabialaisilla on mittava kansallinen hanke ydinvoiman rakentamiseksi merkittäväksi osaksi kestävää sähköntuotantoa. Maan energiajärjestelmän uudistaminen kestävälle pohjalle uusiutuvien energianlähteiden ja ydinvoiman varaan on usean vuosikymmenen työ.

”Koulutusvienti ja sen esteiden purkaminen on nostettu yhdeksi maamme hallituksen koulutuksen kärkihankkeeksi. Tämä on merkittävä avaus yliopistojen koulutusviennissä”, toteaa LUT:n hallituksen puheenjohtaja Tuomo Rönkkö.

Saudi-Arabiaa kiinnostaa erityisesti suomalaisen osaamisen riippumattomuus teknologiaa tarjoavista kansainvälisistä suuryrityksistä.

”Maisteritason koulutuksen jatkoksi suunnittelemme tutkimusyhteistyötä ja tohtorikoulutusta saudi-arabialaisten kanssa”, kertoo professori Juhani Hyvärinen.

LUT on solminut koulutuksesta yhteistyösopimuksen Saudi-Arabian merkittävimmän energia- ja ympäristöorganisaation K.A.CARE:n (King Abdullah City of Atomic and Renewable Energy) kanssa. K.A.CARE suunnittelee maahan innovatiivista ydinvoimaa, kuten pieniä modulaarisia ydinreaktoreita.

Myös Suomen Säteilyturvakeskus tekee Saudi-Arabian kanssa yhteistyötä ydinenergiaturvallisuudessa. Saudi-Arabian ydinvoimaohjelma on kansainvälisen ydinsulkusopimuksen alainen.