Kilpailukykyä ja tehokasta ilmastopolitiikkaa – päästökaupan vahvistaminen ja kompensaatiot teollisuudelle

Energiateollisuus ry yhdessä EK:n ja muiden toimialajärjestöjen kanssa esittää päästökaupan vahvistumisen myötä kompensaatiota niille sähköintensiivisille teollisuusaloille, joilla syntyy päästövuodon riski.

Päästökaupan vahvistaminen on kustannustehokasta ilmastopolitiikkaa ja tulisi toteuttaa viipymättä. Energia-alalla mittavat investoinnit odottavat toteuttajaansa, ja markkinat on syytä saada pian toimintakuntoon, jotta hankkeita päästään toteuttamaan, sanoo johtaja Jukka Leskelä ET:stä.

– Suomella ei myöskään ole varaa toteuttaa päästötöntä energiajärjestelmää verovaroin tukemalla. On kuitenkin varottava, ettei päästökauppaa vahvistettaessa  vaikeuteta kansainvälisessä kilpailussa toimivien energiatehokkaiden yritystemme asemaa. Siksi valtion tulisi ohjata osa päästökaupan kasvavista tuloistaan kompensaationa näille aloille. Näin syntyy markkinaohjaus, jonka avulla Suomi siirtyy vähäpäästöiseen talouteen kilpailukyvyn säilyttäen. Päätösten nettovaikutus valtiontalouteen olisi positiivinen.

Katso EK:n tiedote päästökauppakompensaatiosta