EMPOWER: Kilpailu- ja kuluttajaviraston tutkinta voimajohtojen suunnittelua ja rakentamista koskevassa kilpailurajoitusasiassa

Empowerin johdon tietoon saatettiin tammikuussa 2013 seikkaperäinen väite, jonka mukaan Suomessa voimajohtojen suunnittelussa ja rakentamisessa olisi edellisellä vuosikymmenellä tehty kilpailijoiden välistä kiellettyä yhteistyötä jakamalla ennakkoon tulevia urakoita. Väitteen mukaan Empower oli yksi näistä urakoitsijoista markkinoilla.

Empower käynnisti välittömästi sisäisen tarkastuksen asiasta ja vei samanaikaisesti asian Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) tietoon. KKV käynnisti helmikuussa 2013 omat tutkimuksensa koskien yritysten toimintaa voimajohtojen rakentamisessa Suomessa.

KKV esittää markkinaoikeudelle, että Empower ja yksi sen kilpailijoista olisivat toimineet kilpailulainsäädännön vastaisesti loppuvuodesta 2004 alkuvuoteen 2011, ja että kiellettyyn toimintaan osallistuneelle Empowerin kilpailijalle määrättäisiin seuraamusmaksu. Empower on vapautettu seuraamusmaksusta, koska se on tuonut asian oma-aloitteisesti KKV:n tietoon.

Empoweriin nimitettiin uusi yritysjohto vuonna 2012. Kilpailijoiden välistä kiellettyä yhteistoimintaa on KKV:n mukaan tapahtunut loppuvuodesta 2004 alkuvuoteen 2011, ja näin ollen Empowerin toiminta sen nykyisen johdon aikana ei ole ollut KKV:n epäilysten kohteena.

”Empower ei missään muodossa hyväksy lain eikä lain hengen vastaista toimintaa eikä toimijoiden välisiä sopimuksia, jotka vääristävät markkina- tai kilpailutilannetta. Suhtaudumme esitettyihin väitteisiin erittäin vakavasti, sillä edellytämme tiukasti kaikkien työntekijöidemme noudattavan kilpailulainsäädäntöä. Olemme kaikin keinoin auttaneet viranomaisia tutkinnassa, joka on nyt päättynyt. Jäämme odottamaan asian etenemistä”, toteaa Empoweria vuodesta 2012 johtanut toimitusjohtaja Eero Auranne.